Οπως λέμε ΟΑ

Οι όροι και οι κανόνες που θεσπίζει η Ευρωπαική Επιτροπή, ως προς το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων είναι σαφείς κι απαράβατοι. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν – πληρώνοντας το ενίοτε πανάκριβα – σε αρκετές περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή της Ολυμπιακής. Κατά συνέπεια, η απόπειρα διάσωσης του ομίλου Λαναρά, που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας, ήταν εξαρχής καταδικασμένη, αφού αντίκειτο στην κοινοτική νομοθεσία.

Οι εργαζόμενοι, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να επιμένουν σε μια λύση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ενδεχομένως και με την υποδαύλιση του ίδιου του επιχειρηματία, ο οποίος φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της εταιρίας.

Θα εξακολουθεί – και για πόσο – να παραμένει στο απυρόβλητο; Η λογική των golden boys, οι οποίοι αφού απόλαυσαν τα υψηλά μπόνους και τις απολαβές, στέλνουν σήμερα το λογαριασμό της κατάρρευσης των εταιριών τους στους φορολογουμένους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να βρει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και μπορεί από τη μια πλευρά οι εργαζόμενοι να έχουν το δίκιο τους, αφού είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση του ομίλου, από την άλλη όμως η διάσωση του βασικού υπευθύνου, μέσω του κρατικού κορβανά, θα ήταν ανεπίτρεπτη. Ακόμα κι αν υπήρχε η δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει μια τέτοια λύση.

Πρόκειται περί φαύλου κύκλου;  Ενδεχομένως, αν και η καλύτερη – και δικαιότερη – λύση, σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν να καλύψει το οικονομικό άνοιγμα της επιχείρησης ο ίδιος ο βασικός της μέτοχος, με την προσωπική του περιουσία. Κι όχι ο Ελληνας φορολογούμενος, ο οποίος άλλωστε δεν συμμετείχε στην διανομή των κερδών όταν η εταιρία ζούσε «ημέρες δόξας». Τις οποίες βεβαίως δεν απολάμβαναν ούτε οι εργαζόμενοι στον όμιλο, αλλά ο κρυπτόμενος σήμερα επιχειρηματίας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s