…και μια απάντηση

Απειλήθηκε ποτέ, στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία με (νέα) επιτήρηση; Στο ερώτημα αυτό, το οποίο – για τους πολλούς – άγνωστο πώς, συντηρήθηκε στην επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η απάντηση, κατηγορηματικά, είναι όχι. Και προς επίρρωση των παραπάνω, αρκεί να σημειωθεί ότι οι βασικοί «εμπνευστές» αυτού του κινδύνου δεν θα πρέπει να αναζητηθούν κάπου στις Βρυξέλλες, αλλά πολύ πιο κοντά, εδώ, στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα; Στο ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο κατ’ αυτόν τρόπο (συντηρώντας, δηλαδή, τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης επιτήρησης) έστηνε όλο αυτό το διάστημα ανάχωμα σε προσδοκίες υπουργών για νέες παροχές και κομματικών για καινούργια – κοστοβόρα – ρουσφέτια.

Το τελευταίο διάστημα, μόνιμο άγχος του κ.Γ.Αλογοσκούφη ήταν να μην ξυπνήσει ένα πρωί και διαβάσει στους τίτλους των εφημερίδων παροχές «τύπου Πετραλιά». Με αυτόν τον κωδικό, περιγράφονταν εξαγγελίες όπως αυτή που έκανε η υπουργός Απασχόλησης, με την οποία ανακοινώνονταν η έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με… 15η σύνταξη. Στο «βαθύ» υπουργείο Οικονομίας κινδύνεψαν να πάθουν αποπληξία, όταν διάβασαν τη συγκεκριμένη διαρροή. Και με νόημα ψιθύριζαν στους συνομιλητές τους από τι κινδύνευαν στην περίπτωση που επικρατούσε στο υπουργικό συμβούλιο κλίμα παροχολογίας.

Ετσι συντηρούσαν, όπου κι όπως μπορούσαν, τον «μπαμπούλα των Βρυξελλών», μέχρι χθες. Που ανακοινώθηκε ότι το υποτιθέμενο βασικό πρόβλημα, δηλαδή το έλλειμμα, μόνο αγκάθι δεν συνιστά. Έστω κι αν (κάπως) «μαγειρεύτηκε», όπως υποστηρίζεται από κάποιες πλευρές.

Αντιθέτως, στο υπουργείο Οικονομίας, διαβάζοντας το σχετικό κείμενο, ασφαλώς θα αντιλήφθηκαν ότι αλλού βρίσκονται τα πραγματικά προβλήματα. Για παράδειγμα, στο κομμάτι της απασχόλησης. Κι αν δεν πάρουν άμεσα μέτρα, για να κλείσουν αυτό το μέτωπο το ταχύτερο δυνατό, τότε δεν θα χρειάζεται να συντηρούν ψευδεπίγραφα διλήμματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Θα «τα βρουν μπροστά τους» απειλητικά. Το ίδιο ισχύει και με το χρέος, το οποίο διογκώνεται επικίνδυνα και αν δεν προσεχθεί – ιδιαιτέρως στην παράμετρο των ομολόγων – τότε μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία από την οποιαδήποτε επιτήρηση. Πραγματική ή εικονική.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s