Ο Γκόρντον κι ο … Κώστας

Ο κ.Γκόρντον Μπράουν έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να διαχειρίζεται τις κρίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την βελτίωση της εικόνας του, ως πρωθυπουργού, αλλά και της παραπαίουσας –στις δημοσκοπήσεις – εικόνας της κυβέρνησης του, μέχρι πρότινος. Κι όσοι πιστεύουν ότι η «ευκαιρία» της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν η μοναδική, όπου απέδειξε αυτή τη σχεδόν μοναδική του ικανότητα, έχουν απλά κοντή μνήμη.

Θυμίζω:

Λίγες μόλις εβδομάδες, αφού είχε διαδεχθεί τον κ.Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, έντονες βροχοπτώσεις στην κεντρική Αγγλία είχαν προκαλέσει απίστευτες φυσικές καταστροφές στην περιοχή. Το γεγονός αρχικά είχε αντιμετωπιστεί ως «κακή τύχη» για τη νέα κυβέρνηση Μπράουν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προδίκαζαν την γρήγορη πτώση της. Στο τέλος αυτής της περιπέτειας, όμως, ο κ.Μπράουν βγήκε εξαιρετικά ενισχυμένος, κάνοντας μια – δύο «μαγικές» κινήσεις, που ανέτρεψαν το σκηνικό.

Το ίδιο έγινε και τώρα, με τις γνωστές πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης (σσ η ίδια η ύφεση δεν αποτρέπεται), ενώ το μοντέλο του αντιγράφεται πλέον και στις ΗΠΑ. Μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας του, δεν υπάρχει. ‘Η μάλλον υπάρχει κι αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Μεγάλη Βρετανία. Χαρακτηριστικότερη όλων, αυτή των Times του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία το 42% των Βρετανών εμπιστεύεται τον κ.Μπράουν, ως προς την ικανότητα διαχείρισης του κινδύνου, έναντι 31% που συγκεντρώνει ο συντηρητικός κ.Κάμερον.

Το συμπέρασμα: Ακόμα και μια κρίση, μπορεί να αποβεί εφαλτήριο για μια κυβέρνηση κι έναν πρωθυπουργό, προκειμένου να ανατρέψουν την εις βάρος τους κακή εικόνα. «Ο ηγέτης που προκαλεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, έχει το πλεονέκτημα» έγραφε το Σαββατοκύριακο ο εν Ελλάδι πρωθυπουργικός σύμβουλος κ.Γιάννης Λούλης. Αλλά πρόσθετε με νόημα ότι για να γίνει αυτή η ανατροπή «προϋποθέτει ικανοποιητική διαχείριση της κρίσης».

Απλά, «ικανοποιητική διαχείριση». Οπως, δηλαδή, συνέβη στη Γαλλία, όπου ο κ.Νικολά Σαρκοζί απολαμβάνει σήμερα την έγκριση του 60% του εκλογικού σώματος για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μεταξύ μας, αυτοί οι χειρισμοί απέχουν πολύ από το να διεκδικήσουν Νόμπελ Οικονομίας. Το μόνο που έκανε ήταν να τους επικοινωνήσει σωστά και να τους «περάσει» στον κόσμο. Τίποτα περισσότερο…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s