6 δολάρια η Citibank

Υπάρχει τρόπος να μετρήσει κανείς το μέγεθος της κρίσης; Ενδεχομένως ναι, αν το “προσωποποιήσει”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Η κεφαλαιοποίηση της Citibank, αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται στα 25 δις. Πριν από έναν χρόνο, το ποσό αυτό θα θεωρούνταν αστείο ακόμα και να αναφερθεί σε σενάριο εργασίας πρωτοετούς ομάδας crisis management. Σήμερα αποτελεί γεγονός.
Η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο αξίζει σχεδόν όσο άξιζε η Εθνική πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Με τη μετοχή της, όμως, να κυμαίνεται στην περιοχή των 6 δολαρίων, δεν θα περίμενε κανείς και τίποτα ιδιαίτερο, πλέον. Είναι ενδεικτικό ότι τελευταίο διάστημα, σε χρόνο dt έχασε 20% της αξίας της και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει αυτή η κατρακύλα.
Το συγκεκριμένο case study έχουν μπροστά τους οι Ελληνες τραπεζίτες, κάθε πρωί, και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα μελλούμενα. Πράγμα δύσκολο.
Ενδεχομένως, σε συμπεράσματα να κατέληξαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι άνθρωποι της GM, οι οποίοι πήραν τη μεγάλη απόφαση.
Θα καταθέσουν αίτηση στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για να εξασφαλίσουν τραπεζική άδεια. Ο επενδυτικός βραχύωνας της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί ο όμιλος. Πως;
Αν δοθεί η άδεια, τότε, η αμέσως επόμενη κίνηση που σχεδιάζουν να κάνουν είναι να ενταχθούν στο σχέδιο … Πόλσον. Τα 700 δις δολάρια του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρούν στην GM ότι είναι η μοναδική λύση για να σωθούν.
Το πιο περίεργο; Στη Νέα Υόρκη η αίσθηση είναι πως τελικώς θα δοθεί η έγκριση για την μετατροπή της εταιρίας σε τράπεζα, ιδιαίτερα μετά το “κόκκινο” που άναψε χθες βράδυ το Κογκρέσσο στο σχέδιο βοηθείας των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών αυτκοκινητοβιομηχανιών.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι επαγγελματίες αισιόδοξοι της αγοράς, δεν έλειψαν ποτέ. Ποιος, για παράδειγμα, μπορεί να ξεχάσει την περίφημη εκείνη ανάλυση, την περασμένη άνοιξη, μεγάλου ξένου “σπιτιού”, που χαρακτήριζε την Lehman Brothers ως την καλύτερη, στο είδος της, εταιρία του κόσμου; Τέσσερις μήνες μετά, ως γνωστόν, πτώχευσε…
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s