Το πρόβλημα με τα ομόλογα

Όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών παραδέχεται ότι «η χώρα μας δεν θα μπορεί για πολύ ακόμα να δανείζεται με δύο μονάδες υψηλότερο επιτόκιο, σε σχέση με τη Γερμανία» (στο ραδιόφωνο του Citi), τότε κάτι πολύ ανησυχητικό συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Κι όταν κυκλοφορεί – ακόμα κι ως φήμη – ότι ξένος οίκος «στοιχηματίζει» για τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξακολουθήσει να δανείζεται … γενικώς, σε αυτά τα επίπεδα, τότε τα προειδοποιητικά καμπανάκια χτυπούν εκκωφαντικά.
Τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Λονδίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες.
Αλλωστε, δεν έχει περάσει ούτε 15νθήμερο από τότε που ο κ.Χ.Αλμούνια είχε πει ότι Ελλάδα, Ιταλία και Ιρλανδία πρέπει να προσέξουν πολύ τη «μαύρη τρύπα» του δημοσίου χρέους τους. Οπότε, δεν δικαιολογούνται να προχωρήσουν σε αλόγιστες παροχές, εν΄ όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Αλλάκαι οι “Financial Times Deutschland” αναφέρονταν εκτενώς στο ελληνικό πρόβλημα για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την εκτίναξη των επιτοκίων στην αγορά ομολόγων στις αρχές Νοεμβρίου.
Είχε προηγηθεί ανάλογο δημοσίευμα της “Wall Street Journal”, ενώ ανάλογες προειδοποιητικές βολές εκτόξευσαν έκτοτε κι άλλα, πολλά, ευρωπαικά οικονομικά έντυπα.
Όμως, η δήλωση – παραδοχή του ίδιου του κ.Γ.Αλογοσκούφη αποτελεί την κορωνίδα όλων των προειδοποιητικών βολών για τις αρνητικές εξελίξεις που επίκεινται. Το ζητούμενο είναι αν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτός από σωστές διαπιστώσεις, είναι σε θέση να κάνουν και τις ορθές αποτρεπτικές κινήσεις, για την αντιμετώπιση του κακού που έρχεται.
Κι ένα τελευταίο ερώτημα: Γενικότερα στην κυβέρνηση, τα μέλη της έχουν επίγνωση της πραγματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία; Γιατί αν την έχουν και εξακολουθούν να πιέζουν για παροχές, τότε …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s