Από τη ζημία, κέρδος …

Μπορεί να υπάρχει και θετική πλευρά στην οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη; Βεβαιώς. Ποια; Διαβάστε παρακάτω:

Αναπάντεχα “δώρα” εν μέσω της κρίσης, επιφυλάσσουν οι τράπεζες στους πελάτες τους, εν μέσω της κρίσης. Ορισμένα από αυτά αναγκάζονται να τα παράσχουν, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, ενώ άλλα είναι “εισαγωγής”, όπως για παράδειγμα, τα μειωμένα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σε ό,τι αφορά σε αυτά τα τελευταία, μετά τη χθεσινή γενναία μείωση κατά 0,75% στο βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, όσοι είχαν στεγαστικό συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ θα αρχίσουν από την επόμενη δόση να μετράνε σημαντικό όφελος. Αν για παράδειγμα είναι ένα δάνειο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για διάρκεια 20 ετών, τότε το κέρδος τους θα είναι της τάξης των περίπου 45 ευρώ.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι αν το δάνειο φτάνει στα 200 χιλιάδες ευρώ, που είναι και το λεγόμενο “μέσο” δάνειο από πλευράς ύψους, για την ίδια διάρκεια το όφελος φτάνει στα 90 ευρώ, σε μηνιαία βάση. Το ποσό μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε το τελευταίο διάστημα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι από το περασμένο καλοκαίρι που είχε γίνει η προηγούμενη μείωση της ΕΚΤ μέχρι σήμερα, το όφελος σε μηνιαία δόση για τους δανειολήπτες των 100 χιλιάδων ευρώ, έχει ξεπεράσει πλέον τα 100 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα η πολιτική των υψηλών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες για τις προσέλκυση κεφαλαίων στο κομμάτι των προθεσμιακών καταθέσεων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και για “μικροποσά” της τάξης των 20.000 και των 30.000 ευρώ, προσφέρεται επιτόκιο της τάξης του 6,50%.

Συγκεκριμένα, υπάρχει τράπεζα η οποία δίνει αυτή την απόδοση για 3μηνης διάρκειας προθεσμιακή κατάθεση. Επίσης, άλλες δύο τράπεζες δίνουν την ίδια απόδοση (6,50%) για 5μηνης διάρκειας κατάθεση, ενώ “από κοντά” ακολουθεί κι ο υπόλοιπος ανταγωνισμός.

Για παράδειγμα, από μια έρευνα αγοράς, προκύπτει ότι σε 3μηνης αλλά και 5μηνης διάρκειας καταθέσεις προσφέρονται επιτόκια της τάξης του 6,30% (υπάρχουν 3 τράπεζες σε αυτά τα επίπεδα), ενώ ακολουθεί μια μεγάλη «ομάδα» τραπεζών η οποία κινείται μεταξύ του 6,00% και του 6,20%. Εννοείται ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό τέτοιου είδους αποδόσεις ούτε καν συζητούνταν για ποσά των 20.000 ευρώ, αλλά η έλλειψη ρευστότητας ήταν αυτή που συνέβαλλε σε αυτή την εξέλιξη.

Το θέμα είναι για πόσο καιρό θα διαρκέσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009, η κατάσταση θα “διορθώσει”, υπό την έννοια ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο λόγος; Εκτιμάται ότι θα έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα στην τραπεζική αγορά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s