Υποθέσεις

Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Κι ας αλλάξουμε τον τόπο. Ας υποθέσουμε ότι η οδός Μεσολογγίου βρίσκεται κάπου στο κέντρο της Στοκχόλμης κι ας υποθέσουμε ότι το τραγικό περιστατικό που οδήγησε στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη εξελίχθηκε εκεί. Κάπως έτσι:


Ένα περιπολικό της σουηδικής αστυνομίας, που περιπολεί στην περιοχή, δέχεται φραστική επίθεση από ομάδα νεαρών. Τι ακολουθεί: Αμέσως ενεργοποιείται σχέδιο αντιμετώπισης του εν εξελίξει περιστατικού, που καταλήγει σε μαζικές συλλήψεις. Όχι μόνο των πρωταγωνιστών, αλλά και όποιων … τυχαίνει να περνάνε από εκεί, την ώρα εκείνη. Υπερβολή; Σίγουρα. Με μια – πολύ κρίσιμη – διαφορά. Στο τέλος της ημέρας, όλοι οι πρωταγωνιστές των γεγονότων «καθαροί» ή όχι από τυχόν ευθύνες, θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Διαδηλωτές και αστυνομικοί.
Αυτό είναι το καθεστώς, κάτω από το οποίο λειτουργούν συνήθως οι αστυνομικές αρχές στις δυτικοευρωπαικές πρωτεύουσες. Ο αντίλογος, εννοείται, είναι προφανής. Θα πάμε στη λογική ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους; Όχι απαραίτητα, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να ξεκινήσει. Τώρα, όχι αύριο. Όπως, κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει και η πολυθρύλητη ανασυγκρότηση της αστυνομίας.
Στη Στοκχόλμη ή στο Μόναχο, για παράδειγμα, περιπολούν στους δρόμους αστυνομικοί που ανά εξάμηνο περνούν – μεταξύ άλλων – από τα απαραίτητα, όσο κι αυτονότητα γι’ αυτούς, ψυχολογικά τεστ. Στην Ελλάδα, αυτή είναι μια βασική πρόβλεψη στα κατά καιρούς «πενταετή πλάνα» που συνήθως διαρκούν πάνω από 15 χρόνια. Κι ανανεώνονται διαρκώς, περίπου όπως αναχρηματοδοτείται το δημόσιο χρέος. Χωρίς καμία ελπίδα, κάποια στιγμή, να τακτοποιηθεί.
Κάπως έτσι, όμως, σήμερα στους ελληνικούς δρόμους εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους αστυνομικοί που «δεν το έχουν σε τίποτα», να βγάζουν από την τσέπη το αυτόματο και δι’ ασήμαντον αφορμή, όπως έγραφαν παλιά στο βιβλίο συμβάντων, να σκοτώνουν μικρά παιδιά. Ή να απειλούν ότι θα σκοτώσουν. Το ίδιο πράγμα είναι. Ειδικά αν είναι βράδυ, ο αστυνομικός αποφασισμένος και ο 15χρονος ανυποψίαστος για το τι πρόκειται να επακολουθήσει μέσα στα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s