Σύνθετες άμυνες

Δύο γραμμές άμυνας σχεδιάζει αυτόν τον καιρό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να πετύχει το στόχο της επιτυχούς αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους. Ποιες είναι αυτές;

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και είναι σε θέση να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος, η πρώτη γραμμή συνίσταται στην κάλυψη των αναγκών όχι αποκλειστικά μέσω δεκαετών ομολόγων, αλλά και μέσω άλλων διαρκειών, όπως, για παράδειγμα, τα πενταετή ομόλογα ή γενικότερα όλων όσων θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να εξασφαλισθεί η επιτυχία του εγχειρήματος. Δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, όταν κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και η πρώτη έκδοση του Ιανουαρίου.
Η δεύτερη γραμμή άμυνας που εξετάζεται στο οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τον χρόνο που θα επιλεγεί για να γίνουν οι μεγαλύτερες εκδόσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να τις μεταθέσουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2009 ευελπιστώντας πως τότε η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Η ελπίδα αυτή έχει να κάνει κυρίως με το κόστος του δανεισμού. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι έως τότε τα spread θα έχουν κλείσει και κατά συνέπεια το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να “ματώσει” λιγότερο για να πετύχει το στόχο της αναχρηματοδότησης του χρέους.
Και στην μια και στην άλλη περίπτωση τα περιθώρια χειρισμών που έχουν στο οικονομικό επιτελείο θεωρούνται και είναι αρκετά, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να αισιοδοξούν ότι θα ξεπεράσουν κι αυτόν τον σκόπελο. Ολοι πάντως συμφωνούν με την χθεσινή διαπίστωση του πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στην κρισιμότητα της κατάστασης, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο μέτωπο. Γι’ αυτό κι εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι εκκλήσεις για να πέσουν οι τόνοι της “κινδυνολογίας”, που όπως θεωρούν διαχέεται στην αγορά και κάνει κακό στη διεθνή εικόνα της χώρας, με αποτελέσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη του στόχου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s