Το πακέτο “σπάει”

Εως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του πακέτου των 28 δις ευρώ τα οποία έχουν εγκριθεί από το ελληνικό δημόσιο ως πακέτο βοηθείας για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι :

στόχος του υπουργείου Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδας είναι έως τις αρχές Φεβρουαρίου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα κεφάλαια αυτά να έχουν διοχετευθεί στην αγορά, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κλίμα ασφυξίας που απειλεί να “πνίξει” επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες καταναλωτές.
Το θέμα απασχόλησε τους κ.Αλογοσκούφη και Προβόπουλο στην τελευταία τους συνάντηση (την τελευταία ημέρα του 2008) κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν οι έως τώρα διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αλλά και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν από εδώ και στο εξής έτσι ώστε να διασφαλισθεί με κάθ τρόπο ότι τα χρήματα από το πακέτο βοηθείας θα καταλήξουν εκεί που πρέπει. Αυτό θεωρείται αυτή τη στιγμή ότι είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να αποφευχθεί με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις η διελκυστίνδα της κρίσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωνεται ότι οι ελεγκτικές δυνατότητες που έχει στη διάθεση της είναι συγκεκριμένες, οπότε, το κύριο βάρος αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να το αναλάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου ΟΙκονομικών.
Γενικότερα, οι διαδικασίες ελέγχου αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγάλο “πονοκέφαλο” για αμφότερες τις πλευρές, ενόψει και της πλήρους ενεργοποίησης του πακέτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, έχει αποδεσμευθεί ένα ποσό της τάξης των 2,1 δις ευρώ, από το σύνολο των 28 δις, ενώ ένα νέο κομμάτι θα διοχετευθεί στην αγορά μέσα στην άλλη εβδομάδα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s