Καμπανάκι κινδύνου

Καμπανάκι κινδύνου για τη νέα αύξηση των επισφαλών δανείων που κατέγραψε στο αμέσως προηγούμενο διάστημα στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων σημαίνει και πάλι η Τράπεζα της Ελλάδας.

Κορυφαία πηγή της τελευταίας,  έκανε γνωστό ότι “διαπιστώσαμε και πάλι νέα άνοδο των επισφαλειών, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, αλλά από την άλλη είναι συνεχής”.

Το γεγονός που δείχνει να φοβίζει την ΤτΕ είναι ότι αυτή η αυξητική τάση δείχνει να παγιώνεται, γεγονός το οποίο επιτείνει την ανησυχία στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

“Το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το τραπεζικό – κι όχι μόνο -σύστημα και γι΄ αυτό όλοι οφείλουν να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί” τονίζεται από την ίδια πλευρά, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόβλεψη που γίνεται: “Πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον και νέα αύξηση των επισφαλειών και κατά συνέπεια διόγκωση του προβλήματος”.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμισθεί ότι πριν ακριβώς από έναν χρόνο η τότε διοίκηση της ΤτΕ με γραπτό υπόμνημα της προς τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών είχε ζητήσει τη μείωση του μέσου όρου των επισφαλών δανείων στη χώρα μας από το περίπου 5,00% στο οποίο διαμορφώνονταν τότε, στο 3,3% με 3,4%, όπου διαμορφώνονταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Δώδεκα μήνες μετά η διαπίστωση που γίνεται είναι πως όχι μόνο δεν έχει σημειωθεί καμία υποχώρηση, αλλά αντιθέτως το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κι άλλο. Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται εν μέσω μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, που βαίνει προς κορύφωση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s