Οι εκθέσεις και η πραγματικότητα

Μια από τις βασικές συστάσεις που κάνουν οι ξένες πρεσβείες στην Αθήνα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις των χωρών τους που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας έχει να κάνει με τα θέματα ασφαλείας, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Δεν πρόκειται για κανένα κρατικό μυστικό. Μια απλή ανάγνωση των εκθέσεων, που κατά καιρούς εκδίδουν τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Γεγονός αποτελεί επίσης ότι στα σχετικά κείμενα υπάρχει πάντα μια δόση υπερβολής. Δηλαδή, η κατάσταση στην Ελλάδα περιγράφεται περίπου όπως η αντίστοιχη στην Αίγυπτο, το Λίβανο ή δεν ξέρω και εγώ που αλλού. Το κακό είναι όμως ότι  τελευταία … κάνουμε ότι μπορούμε για να επιβεβαιώσουμε τους ευφάνταστους συντάκτες τους.
Για παράδειγμα: οι εικόνες από τις πρόσφατες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, έκαναν τον γύρο του κόσμου, ενώ από την πρώτη στιγμή εκδόθηκαν ακόμα και τουριστικές οδηγίες προς αποφυγή της ελληνικής πρωτεύουσας, η οποία εμφανίζονταν περίπου ως εμπόλεμη ζώνη. Οι εικόνες χάους τονώθηκαν από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, που ενισχύθηκαν με νέο αίμα, μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά του 21χρονου αστυνομικού, ενώ το νέο κρούσμα, της χθεσινής απαγωγής του γνωστού εφοπλιστή, απλά ήρθε να λειτουργήσει περίπου όπως το … κερασάκι στην τούρτα.
Ο «μπαξές» έχει από όλα: Τρομοκρατία, απαγωγές, δολοφονίες, κοινό έγκλημα κλπ, κλπ. Κι όλα αυτά, σε μεγάλες δόσεις.
Εννοείται ότι αν μετά από όλα τα παραπάνω, υπάρχει κανείς που εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει πιθανότητες να ξεφύγει από το μάτι του κυκλώνα της κρίσης, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, τότε είναι πιο ευφάνταστος κι από τους συντάκτες των εκθέσεων των δυτικών πρεσβειών. Γιατί φαντάζομαι δεν θα υπάρχουν πολλοί CEOs, μεγάλων ξένων πολυεθνικών, που θα επιλέξουν, υπ’ αυτές τις συνθήκες, να φέρουν τα ωραία τους λεφτά στην Ελλάδα. Εκτός κι αν είναι λάτρεις της άγριας περιπέτειας. Αλλά, αν είναι έτσι, πάνε να επενδύσουν και στην Γάζα…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s