O “διάβολος” και ο Παπαθανασίου

Η επόμενη μέρα της υπότιμησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Standard & Poors βρίσκει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μεγάλο δίλημμα. Θα προτάξει τη μείωση των ελλειμμάτων ή θα επιχειρήσει τη κοινωνική στροφή που επαγγέλεται από την πρώτη στιγμή του ανασχηματισμού; “Την ώρα που όλη η Ευρώπη είναι βουτηγμένη στο έλλειμμα εμείς δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας τις ανάγκες της κοινωνίας” είναι η απάντηση που δίνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ.Παπαθανασίου, δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων. Το “έργο” όμως θα είναι πολύ δύσκολο. Αυτή η συγκεκριμένη υποτίμηση, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές, θα κάνει τη ζωή του νέου “τσάρου” πολύ δύσκολη.
Κατ’ αρχήν, το κόστος του κρατικού δανεισμού θα αυξηθεί κατακόρυφα. Στο οικονομικό επιτελείο πήραν μια γεύση για το τι τους περιμένει από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης. Το spread των ελληνικών με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα εκτινάχθηκε στις 246 μονάδες βάσης κι είναι πλέον έτοιμο να σπάσει το “ιστορικό όριο” των 250 μονάδων, βάζοντας πλώρη ακόμα και για τις 300 μονάδες, όσο η εικόνα στην αγορά δεν αποκαθίσταται. Αυτή η εκτίναξη καθιστά την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους ακόμα δυσκολότερη κι ακριβότερη υπόθεση. Κι ίσως να την καθιστά κι απαγορευτική, αν ισχύει η εκτίμηση της υπεύθυνης για τα οικονομικά θέματα του ΠΑΣΟΚ κ.Λούκας Κατσέλη, η οποία χθες έκανε λόγο για ανάγκες δανεισμού της τάξης των περίπου 70 δις ευρώ!
Επισήμως, πάντως, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη για περίπου 45 δις ευρώ, που και πάλι είναι μεγάλο ως νούμερο. Εξάλλου, ακόμα και αν στο τέλος όλα πάνε κατ’ ευχήν στο συγκεκριμένο μέτωπο, όσο η υποτίμηση έχει διάρκεια η κατάσταση θα είναι περιπλεγμένη. Μία “σκάλα” παρακάτω, αν πάει η πιστοληπτική ικανότητα, τότε χάνεται, για παράδειγμα, η δυνατότητα ενεχυρίασης κρατικών ομολόγων στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας. Και τότε “αντίο” πρόγραμμα των 28 δις ευρώ. Ως γνωστόν, το τελευταίο είναι εξ ολοκλήρου σχεδόν βασισμένο στην εγγύηση που προσφέρουν οι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου. Κατά συνέπεια, αν οι τελευταίοι χάσουν τη σημερινή τους αξίας, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Πολύ περισσότερο πολύτιμη όσο και πανάκριβη ρευστότητα.
Την ίδια ώρα, όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, τα τραπεζικά επιτόκια στις χορηγήσεις είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσουν, σφίγγοντας έτσι ολοένα και περισσότερο το “λαιμό” επιχειρήσεων και ιδιωτών που στις δύσκολες αυτές ώρες είναι δανεισμένοι. Στην ουσία, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που ξεκινά πάντα από την έλλειψη διαθέσιμων κεφαλαίων και την ασφυξία που προκαλεί στην αγορά αυτή η κατάσταση. Από εδώ και στο εξής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κινείται πάνω σε (πολύ) τεντωμένο σκοινί, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή είτε να το σπάσει είτε να πέσει. Ολα θα κριθούν στην λεπτομέρεια, πίσω από την οποία, ως γνωστόν, κρύβεται τις περισσότερες φορές ο “διάβολος” (της επιτήρησης κι άλλων κακών).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s