Το επίδομα ακαρπίας!

Έχετε ακούσει για το «επίδομα ακαρπίας», που μεταξύ άλλων, θέτουν ως βασικό όρο για την αποχώρηση τους από τα μπλόκα οι αγρότες; Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, η οποία περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πραγματικές αιτίες των τελευταίων κινητοποιήσεων. Οπότε αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς μαζί της λίγο παραπάνω. Σε τι αφορά:
Τον περασμένο Νοέμβριο, κάποιες καλλιέργειες, «χτυπήθηκαν» από τον καιρό, γεγονός το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να μην δώσουν παραγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς και το εισόδημα τους. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό που θα μπορούσε κανείς να πει είναι «ατυχία» και να εκφράσει την ευχή «άλλο κακό να μην μας βρει». Στην ιδιάζουσα ελληνική περίπτωση, όμως, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Οι πληγέντες ζήτησαν αποζημίωση «από το κράτος», επειδή ο κακός καιρός δεν τους άφησε να πάρουν παραγωγή. Και μάλλον θα την πάρουν, αφού το συγκεκριμένο αίτημα έχει γίνει ήδη αποδεκτό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εύλογα, όμως, γεννάται το ερώτημα: αν ο καιρός το είχε επιτρέψει και οι εν λόγω αγρότες είχαν πάρει μεγάλη παραγωγή, θα τη μοιράζονταν (μαζί με τα ανάλογα κέρδη) και πάλι με το «κράτος»;
Η απάντηση είναι προφανής, αλλά και πάλι δύσκολα θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει μόνο τους αγρότες για αυτή την απαίτηση τους. Έτσι (τους) έμαθαν, έτσι κάνουν.
Εν κατακλείδι: Ολα τα παραπάνω δεν περιγράφουν τίποτα άλλο παρά μια ακόμα παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει σαν όραμα «μια δουλειά στο δημόσιο». Κι όταν δεν πετυχαίνει τον στόχο της πρωτογενώς, τον εξασφαλίζει δευτερογενώς. Οι αγρότες θέλουν εξασφαλισμένο εισόδημα. Για να το πετύχουν, κατεβαίνουν στους δρόμους, στήνουν τα μπλόκα, κόβουν την χώρα στα δύο.
Αύριο, μεθαύριο – θυμηθείτε το – το ίδιο θα κάνουν οι επαγγελματίες της οδού Ερμού. Το Νοέμβριο δεν ήταν που κι αυτοί είδαν τους τζίρους τους να εκμηδενίζονται, εξαιτίας των τότε κινητοποιήσεων; Γιατί να μην ζητήσουν κι αυτοί ένα «επίδομα ανυπαρξίας» (τζίρου);

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s