Στο χείλος του γκρεμού

Πριν από έναν χρόνο η εικόνα της διεθνούς οικονομίας φάνταζε περισσότερο ανθηρή από ποτέ. Οι αγορές κατέγραφαν το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, οι τράπεζες παγκοσμίως ανακοίνωναν ιστορικές κερδοφορίες και οι δημοσιονομικές προοπτικές ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού ήταν περισσότερο αισιόδοξες από ποτέ.
Μόλις δώδεκα μήνες μετά, το σκηνικό της απόλυτης καταστροφής κατατρύχει τη διεθνή οικονομία. Η εικόνα των τριών Βρετανών μεγαλο-τραπεζιτών, που απολογούνταν προχθές το βράδυ στο αγγλικό κοινοβούλιο για τα σοβαρά τους λάθη και ζητούσαν συγνώμη για τις αποφάσεις τους, που οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού, είναι ενδεικτική.
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι τράπεζες, με τις ενέργειες τους συνέβαλαν καίρια στην επαπειλούμενη κατάρρευση και στην δημιουργία κλίματος ύφεσης παγκοσμίως. Και οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν όπου δει, τόσο σε επίπεδο ομίλων όσο και υψηλόβαθμων στελεχών τους. Όμως θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο λάθος αν το ενδιαφέρον της διεθνούς – και κατ’ επέκταση της ελληνικής – κοινότητας επικεντρώνονταν αποκλειστικά στο κομμάτι της απόδοσης και καταμερισμού των ευθυνών.
Σε αυτή τη φάση, προέχει η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την έξοδο από την κρίση. Και στη συγκεκριμένη προσπάθεια ρόλο και μάλιστα πρωτεύοντα καλούνταν να παίξουν οι τράπεζες, εντός κι εκτός Ελλάδας. Οι διοικήσεις τους οφείλουν να αναλάβουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, μέσω έκτακτων, αλλά στοχευμένων, μέτρων, που θα ενισχύσουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που αντιμετωπίζουν ήδη ή εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.
Στην ελληνική περίπτωση χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον τουρισμό και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΕ, δεν υπάρχει. Και μόνο εκτός κλίματος δεν ήταν η χθεσινή παραίνεση του υπουργού Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκη προς τους διοικητές των πιστωτικών ιδρυμάτων να τροφοδοτήσουν με την αναγκαία ρευστότητα την αγορά, ούτως ώστε να ανταπεξέλθει στην σημερινή προβληματική – στα όρια της ασφυξίας – κατάσταση. Γι αυτό κι απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις από όλους, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s