Η Σκύλλα και η Χάρυβδη

Τι προτιμούμε; Επιτηρητές της εθνικής οικονομίας από την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες ή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Νέα Υόρκη; Ευρω-ράμπο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των εσόδων ή επιτροπή του ΔΝΤ, μονίμως εγκατεστημένη στην Αθήνα, που θα έχει ή θα επιδιώκει να αποκτήσει λόγο για όλα;

Πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας και να κάνουμε τις επιλογές μας. Γιατί ενδεχόμενο να αποφύγουμε και τις δύο «σκύλες» της ξένης επιτήρησης, μάλλον δεν υφίσταται. Μια από τις δύο θα μας …αναλάβει, σίγουρα, Το θέμα είναι ποια μας συμφέρει περισσότερο, υπό την έννοια του ποια θα μας προκαλέσει το μικρότερο κακό.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι από αύριο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την de facto επιτήρηση της χώρας μας από τους μηχανισμούς της ΕΕ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ίσως είναι η καλύτερη λύση. Πιθανόν να είναι και η πιο συμφέρουσα για την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί στο διάστημα που μεσολαβεί έως τον Απρίλιο, όταν ο κύβος θα έχει ριφθεί οριστικά, θα υπάρχει το χρονικό περιθώριο για την όποια πολιτική διαπραγμάτευση των όρων της επιτήρησης.

Αρκεί να αξιοποιηθεί αυτή η ύστατη ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Αθήνα. Μια πληροφορία, που τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων, υποστηρίζει ότι η προσπάθεια του ελληνικού επιτελείου επικεντρώνεται στην προσπάθεια μετάθεσης, για τον Ιούνιο, της ανακοίνωσης της θεσμικής επιτήρησης. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι το γεγονός συνδυάζεται με πρόωρες εθνικές εκλογές, κάποια στιγμή, μέσα στην Ανοιξη.

Η διαφορά, προφανώς, είναι κρίσιμη. Γιατί με άλλο «αέρα» πας στις κάλπες όταν έχεις μπει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν ουσία, αλλά όχι και τύποις και με διαφορετικό όταν πας έχοντας «πετύχει» τον παραπάνω συνδυασμό, που μπορεί να αποδειχθεί εκλογικά «θανατηφόρος». Κι αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται αρκούντως στο Μέγαρο Μαξίμου…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s