Η Εθνική και οι εισπρακτικές

Λίγους μόλις μήνες μετά τον σάλο που είχε προκαλέσει η πληροφορία ότι ελληνικές τράπεζες πωλούν σε εταιρίες τα δικαιώματα είσπραξης καταναλωτικών δανείων, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτηση τους στην Βουλή ξαναφέραν το θέμα στην επικαιρότητα με συγκεκριμένη καταγγελία. Όπως υποστήριξαν το Δεκέμβριο του 2008 η διοίκηση της Εθνικής αποφάσισε να πουλήσει χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων προς είσπραξη από καταναλωτικές χορηγήσεις της σε ιδιωτική εισπρακτική εταιρεία.
Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που πουλήθηκε ήταν περίπου 340.000.000 ευρώ και αφορούν περί τις 130.000 υποθέσεις καταναλωτικών χορηγήσεων, δηλαδή πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων, που έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα λόγω υπερημερίας. Οι πληροφορίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η αγοράστρια εταιρεία απέκτησε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο καταβάλλοντας 25.000.000 ευρώ γεγονός που της επιτρέπει να προσβλέπει σε σημαντικά κέρδη.

«Είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Τράπεζα μετέρχεται τέτοιων ανάλγητων, ιδίως με την παρούσα οικονομική συγκυρία, μεθοδεύσεων, ενώ, όπως καταγγέλλεται, οι 130.000 οφειλέτες, αν και θα έπρεπε, δεν έχουν ενημερωθεί καν για την πώλησή αυτή των χρεών τους προς την τράπεζα, ούτε γνωρίζουν ότι, ενώ αρχικά συναλλάχθηκαν με την δημοσίου χαρακτήρα Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον μία ιδιωτική εισπρακτική εταιρεία έχει καταστεί ο δανειστής του και αυτή θα απαιτήσει την είσπραξη των απαιτήσεών τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω εισπρακτική εταιρεία, που ξεκίνησε ως εταιρεία διαφημιστικών και οικονομικών υπηρεσιών με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και τη διοργάνωση συνεδρίων, μόλις το 2007 προσέθεσε στο σκοπό της, και το αντικείμενο της «εξαγοράς απαιτήσεων τρίτων προς είσπραξη», σύμφωνα με τις δημοσιευμένες ανακοινώσεις τροποποίησης το καταστατικού της.

Από την πλευρά της η Εθνική, απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η τράπεζα εξέτασε μεν το παραπάνω ενδεχόμενο αλλά «εν όψει της κρίσεως και στο πλαίσιο των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έλαβε για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, έχει ήδη προχωρήσει στην ακύρωση της παραπάνω διαδικασίας, δρομολογώντας τις σχετικές ενέργειες αμέσως με την εκδήλωση της κρίσης του Οκτωβρίου».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s