Περί κεφαλικού φόρου

Ηταν αναμενόμενο. Κι ως ένα βαθμό δικαιολογημένο. Η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, ανακοίνωσε μέτρα για την σωτηρία της εθνικής οικονομίας, που απειλείται με κατάρρευση. Με κόστος, κοινωνικό και πολιτικό.
Εξ αντικειμένου, οι επιλογές που είχε ήταν δύο: α) είτε θα πήγαινε σε πακέτο μακράς διάρκειας, με επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα σε βάθος χρόνου, β) είτε θα ανακοίνωνε μέτρα μιας χρήσης, που είναι σαφώς πιο άδικα, καθώς ενέχουν τον χαρακτήρα της κεφαλικής εισφοράς. Επέλεξε τη δεύτερη λύση, γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσει κοινωνική δυσαρέσκεια και κοινοτική αντίδραση. Οι Βρυξέλλες παραδοσιακά αντιτίθενται σε τέτοιου είδους μέτρα.
Όμως, οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας – με ευθύνη ασφαλώς και της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, πέραν της κρίσης – είναι αδήριτες. Ο προυπολογισμός 2,5 μήνες μετά την ψήφιση του, κινδυνεύει με κατάρρευση. Οι συνθήκες στην αγορά είναι δύσκολες κι όσο η κρίση διογκώνεται θα μετατρέπονται σε ασφυκτικές. Γι’ αυτό επιβάλλονταν να ληφθούν πρωτοβουλίες, με άμεσο αποτέλεσμα. Κι έτσι ανακοινώθηκαν οι χθεσινές αποφάσεις.
Η κυβέρνηση και το Μαξίμου βρίσκονται αντικειμενικά σε πολύ δύσκολη θέση. Ακόμα κι έτσι, όμως, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μιας μορφής κοινωνικής ανοχή, για τα μέτρα που πήραν, θα την έχουν. Οι κοινωνικές ομάδες, που θα κληθούν να σηκώσουν το επαχθές βάρος των μέτρων, αντιλαμβάνονται ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, δέχονται να κάνουν θυσίες. Αρκεί – έστω και τώρα:
1) όσοι διαχειριστούν τα κεφάλαια αυτά, να τα διαχειριστούν σωστά, δηλαδή αποτελεσματικά και κυρίως πολλαπλασιαστικά από πλευράς απόδοσης και
2) να γίνει μια αναλυτική ενημέρωση της κοινής γνώμης για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας από την κυβέρνηση.
«Να πούμε την αλήθεια στον λαό», όπως είχε πει και ο κ.Γ.Σουφλιάς, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης, δραματικής, κυβερνητικής επιτροπής για την οικονομία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s