Υστατες προσπάθειες

Τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος, διεθνώς, για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Κατανοητόν. Οι αγορές έχουν ανάγκη από μια νότα αισιοδοξίας και το απέδειξαν περίτρανα τη Δευτέρα. Το επικίνδυνο θα είναι από τον πανικό να περάσουμε στον εφησυχασμό. Ιδιαιτέρως εδώ, στην Ελλάδα. Γιατί όσοι πιστεύουν ότι η κρίση πέρασε κι ότι το καταφύγιο της ευρωζώνης θα είναι πάντα ασφαλές και η χώρα μας -ό,τι κι αν γίνει- θα βρίσκει πάντα εκεί προστασία, άλλοτε λιγότερη κι άλλοτε μεγαλύτερη, σιγά σιγά θα πρέπει να αρχίσουν να αναθεωρούν τις απόψεις τους.
Ο εμπνευστής της ΟΝΕ, κ. Ζακ Ντελόρ, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης ορισμένων χωρών-μελών, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο ή καλύτερα αναπόφευκτο. Ηταν η πρώτη κι ενδεχομένως η σημαντικότερη προειδοποιητική βολή, ο απόηχος της οποίας, δυστυχώς, δεν έφτασε με την ένταση που έπρεπε στην Αθήνα. Επίσης, όσοι βρέθηκαν με την ελληνική αποστολή στην τελευταία, έκτακτη, Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν, ενώ πάει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που οι κ.κ. Ζ. Μπαρόζο και Χ. Αλμούνια διαβεβαίωσαν πως ό,τι κι αν γίνει οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα βρίσκουν πάντα κεφάλαια για να δανειστούν. Οι δηλώσεις που γίνονται τώρα, σχετικά με το θέμα, είναι πολύ πιο χαλαρές και πολύ περισσότερο αφηρημένες. Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία και προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτεί για πολύ καιρό ακόμα τα προβληματικά μέλη της ευρωζώνης, σε μια επίδειξη «ευρωπαϊκού επαρχιωτισμού», που αργά αλλά σταθερά οδηγεί στην απομόνωση, στον παρεμβατισμό και τη διάλυση της ΟΝΕ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s