Ο κόσμος (δεν) είναι επίπεδος…

Οι «Financial Times» το χαρακτήρισαν «σκληρή πραγματικότητα». Ο Lex, μάλιστα, έκανε λόγο για «τρομακτικό concept», ενώ η Ομάδα των 20 ισχυρών συναντάται σήμερα στο Λονδίνο γνωρίζοντας ότι, στο βάθος της σκηνής, αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα που θα αναδειχθεί από αυτή την τελευταία οικονομική κρίση. Ο λόγος αφορά στην προοπτική της «απο-παγκοσμιοποίησης». Δύσκολη λέξη, ακόμη χειρότερη έννοια. Ομως, εδώ και ένα τετράμηνο συνιστά τον πραγματικά μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει στο τέλος της ημέρας. Ως ζήτημα, έχει ήδη μπει στη διεθνή ατζέντα, ατύπως αρχικά, περισσότερο πιεστικά τώρα τελευταία.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το διεθνές εμπόριο μεταξύ των χωρών- μελών του ΟΟΣΑ, κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2008, «γύρισε» αρνητικό. Ουσιαστικά, πάγωσε ο βασικός πυρήνας της παγκοσμιοποίησης.Προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητό το φαινόμενο, θα περιγραφεί με συγκεκριμένα παραδείγματα. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα:
-η Κίνα σταμάτησε τις εισαγωγές βελγικής σοκολάτας,
-η Ινδία απαγόρευσε τις εισαγωγές κινεζικών παιχνιδιών, ενώ
-ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, αν το Πεκίνο δεν κάνει αποδεκτές συγκεκριμένες απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Θα έπρεπε κανείς να πέσει από τα σύννεφα, διαβάζοντας τα παραπάνω; Δεν νομίζω.
Οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών, εδώ κι αρκετό καιρό, έχουν καταφύγει σε πρακτικές παρεμβατισμού και προστατευτισμού, για να αντιμετωπίσουν -υποτίθεται- την κρίση, που θυμίζουν πρακτικές της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Τελικώς, ο κόσμος δεν ήταν τόσο επίπεδος όσο τουλάχιστον πίστευε ο Τόμας Λ.Φρίντμαν, όταν έγραφε το σχετικό βιβλίο στις αρχές της δεκαετίας…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s