Ηδανικοί αυτόχειρες

Ναυτιλία, τουρισμός και οικοδομή, αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πορεία της εθνικής οικονομίας. Κι όπως είναι φυσικό, σε περίοδο κρίσης, ο ρόλος τους γίνεται ακόμα πιο αποφασιστικός ως προς την αντιμετώπιση της. Γι’ αυτό και η στήριξη τους από το κράτος, μέσω της λήψης μέτρων, καθίσταται αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου οι επιπτώσεις από την αρνητική συγκυρία να περιορισθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, προετοιμάζεται το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, μέσω του σχεδίου των 28 δις ευρώ.

Όπως, όμως, αποδεικνύεται στην πράξη, δεν αρκεί μόνο η κρατική παρέμβαση, για τη διάσωση της κατάστασης. Αντιθέτως, επιβάλλεται και η συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μέσω καίριων όσο και γενναίων παρεμβάσεων, στις οποίες καλείται να προβεί, προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Ο τουριστικός κλάδος είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης κατά την τελευταία εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν σαφές: Οσοι επιχειρηματίες του χώρου αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης και φρόντισαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, έσωσαν την παρτίδα της πληρότητας των κλινών τους κι έβαλαν τα θεμέλια για μια αξιοπρεπή θερινή περίοδο.

Αντιθέτως, όλοι όσοι υποεκτίμησαν τις προβλέψεις για δύσκολη χρονιά και επέμειναν σε τιμές «παχέων αγελάδων», διαπίστωσαν ότι φέτος θα δοκιμασθούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Γιατί με πληρότητες 50% και 60% η σεζόν προδιαγράφεται «μαύρη». Το ίδιο και οι επιχειρηματικές προοπτικές.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s