Τέρμα τα ψέμματα

Γνωρίζατε ότι ο θεσμός της μεταχρονολογημένης επιταγής αποτελεί μια διεθνώς κατοχυρωμένη ελληνική πατέντα, αφού δεν συναντάται πουθενά αλλού στον προηγμένο – τουλάχιστον – οικονομικά κόσμο; Επιχειρήστε να εξηγήσετε σε κάποιον δυστυχή ξένο, εταίρο της ευρωζώνης κατά προτίμηση, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το «μέτρο» και θα διαπιστώσετε διαστολή της κόρης των οφθαλμών ανάλογη με αυτή που συντελείται στο άκουσμα της είδησης ότι:
α) το μέγεθος της ελληνικής παραοικονομίας υπολογίζεται περίπου στο 45% του ΑΕΠ ή ότι
β) το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας υπολογιζόταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες στο 3,7% από το επίσημο ελληνικό κράτος. Σήμερα, βεβαίως, αυτό το ίδιο «επίσημο», κατά τα άλλα, κράτος, λέει ότι στην πραγματικότητα το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 5% και δεν αποκλείεται σε κανά – δύο εβδομάδες να πει ότι έφτασε στο 6,5% ή και παραπάνω.
Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Η σημερινή ιστορία έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εποχή που τη «βγάζαμε» με κάθε είδους πατέντες και πατεντούλες, πασπαλισμένες με μπόλικο ψέμα, όπου αυτό κρινόταν… εθνικώς αναγκαίον, έχει παρέλθει και μάλιστα ανεπιστρεπτί.
Το συμπέρασμα: Καλώς ή κακώς, η συγκεκριμένη κρίση θα λειτουργήσει ευεργετικά, τουλάχιστον ως προς αυτό το σημείο. Δηλαδή, οι Ελληνες θα κληθούμε να «ζήσουμε» στο πλαίσιο του πραγματικού κόσμου. Σε αυτόν τον κόσμο, δηλαδή, που υπονοούσε ότι υπάρχει ο κ. Χ. Αλμούνια, όταν στην τελευταία έκτακτη σύνοδο κορυφής χαμογέλασε στο άκουσμα της ερώτησης που αφορούσε στο ελληνικό έλλειμμα του 3,7% και πώς θα μειωθεί. Προφανώς, γνώριζε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό δεν ήταν παρά απλή εικονική πραγματικότητα, κάτι που απλώς υποψιαζόμασταν οι ιθαγενείς…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s