Ψηφίζουμε από … έθιμο

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ με ποια κριτήρια παίρνετε τελικά την απόφαση για το κόμμα που θα επιλέξετε να ψηφίσετε κάθε φορά που φτάνετε μπροστά στην κάλπη;
Εχετε αναρωτηθεί αν όλα, εν τέλει, είναι απλώς «ζήτημα εθίμου»;
Οτι στην πραγματικότητα την επιλογή σας, υποσυνείδητα, την έχετε κάνει, ακόμα κι όταν δηλώνετε στους εκλογολόγους και τους δημοσκόπους ότι αμφιταλαντεύεστε, αμφισβητείτε κι αμφιβάλλετε;
Στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνετε είναι να τρελαίνετε τους «μετρητές» της κοινής γνώμης, οι οποίοι αυτό που κατά κανόνα κάνουν τα τελευταία χρόνια είναι να κρατούν την αναπνοή τους για να διαπιστώσουν τη βραδιά των εκλογών πόσο έξω έχουν πέσει στις προβλέψεις – εκτιμήσεις τους, για να δικαιολογήσουν την αστοχία τους.
Την ίδια ώρα εσείς, υπό την επίδραση του «εθίμου», είστε ήσυχοι με τη συνείδησή σας. Γιατί έτσι -για να παραφράσουμε τον Τζον Στιούαρτ Μιλ- κατορθώνετε να διασκεδάζετε κάθε ανησυχία σας σχετικά με τους κανόνες της εκλογικής σας συμπεριφοράς. Κι έτσι να δικαιολογείτε τον εαυτό σας για την όποια επιλογή κάνετε. Πιστεύετε δηλαδή πως όταν βρεθείτε μπροστά στην κάλπη «δεν θεωρείτε γενικά απαραίτητο να δίνετε λογικές εξηγήσεις» για το τι θα πράξετε.
Ούτε καν στον εαυτό σας. Πόσο μάλλον στους άλλους. «Αυτή η σχεδόν καθολική ψευδαίσθηση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μαγικής επιρροής του εθίμου, το οποίο δεν είναι μόνο δεύτερη φύση, όπως λέει η παροιμία, αλλά παρερμηνεύεται συνεχώς ως κατ’ εξοχήν φύση του ανθρώπου», γράφεται στο δοκίμιο «Περί ελευθερίας».
Για σκεφθείτε το λίγο. Ειδικά την ώρα που θα βρίσκεστε πίσω από το παραβάν… και θα ετοιμάζεστε να ρίξετε την ψήφο σας (σ.σ.: στην περίπτωση που συνειδητά δεν έχετε αποφασίσει να πάτε σε κάποια παραλία).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s