Τι λένε σήμερα οι κυλιόμενες μετρήσεις;

Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος της κάλπης των ευρωεκλογών; Ο τακτικισμός και η λογική της χάραξης πολιτικής με τη μέθοδο «μέρα παρά μέρα». Βασικός εκφραστής της, τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση, είδε τα εκλογικά της ποσοστά να συρρικνώνονται δραματικά, εν είδει προειδοποίησης αρχικά και τιμωρίας κατόπιν.
Στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης, εδώ και καιρό, «έχουν περάσει από την πολιτική στην απλή στρατηγική, ή ακόμα και στην τακτική, που περιορίζεται στην αναζήτηση των καλύτερων μέσων για τη διατήρηση της εξουσίας». Την έχουν αναγάγει, ουσιαστικά, σε αυτοσκοπό. Πιο εύστοχη περιγραφή της σημερινής κατάστασης από αυτή που κάνει ο Alain Renaut στο βιβλίο του «Τι είναι δίκαιη πολιτική» δεν υπάρχει.
Την ήττα της Κυριακής η Ν.Δ. θα μπορούσε –ακόμα και υπό αυτές τις κακές για την κυβέρνηση προϋποθέσεις– να την είχε περιορίσει (αν όχι αποφύγει), αν για μια φορά αποφάσιζε να εγκαταλείψει τη λογική του τακτικισμού κι έμπαινε στη διαδικασία χάραξης στρατηγικής. Οταν όμως παρακολουθείς την επικαιρότητα, διαμορφώνοντας την –όποια– πολιτική σου αποκλειστικά με βάση τα αποτελέσματα των κυλιόμενων μετρήσεων κι όχι παρεμβαίνοντας σε αυτή, τότε αργά ή γρήγορα την «πατάς».
Γιατί στην πρώτη απρόβλεπτη εξέλιξη αποδεικνύεσαι ευάλωτος, ρηχός και διάτρητος. Η υπόθεση Καραβέλα είναι χαρακτηριστική. Αρκούσαν δύο τρεις λανθασμένοι χειρισμοί για να αποσυσπειρώσουν το απογοητευμένο πλήθος και να οδηγήσουν την ψαλίδα στο γνωστό σημείο. Τόσο απλά. Η πολιτική συζήτηση, επικεντρωμένη αποκλειστικά στα σκάνδαλα, με ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ –που επίσης δεν δείχνει να κατάλαβε το αποτέλεσμα–, έφτασε στο σημείο μηδέν της.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s