Οι Ελληνες περιορίζουν τον τραπεζικό δανεισμό τους

Η έντονα καθοδική πορεία του τραπεζικού δανεισμού στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα κυρίως της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης που προκαλεί, συνεχίζεται. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει πανηγυρικά από την ανακοίνωση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με τον ρυθμό ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης τον Μάιο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό: Ο ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε στο 8,8%, από 10,2% τον Απρίλιο του 2009 και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008. Πρόκειται για τον ένατο συνεχή μήνα, που σημειώνεται πτώση, η οποία είναι συνολική, δηλαδή αφορά τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά.

Ξεκινώντας από το δεύτερο «πακέτο», τα νοικοκυριά, που ενδεχομένως είναι και το πιο κρίσιμο για την οικονομία, από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τη συγκεκριμένη κατηγορία έφτασε το Μάιο σε 338 εκατ. ευρώ. Το νούμερο αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα:

α) ως απόλυτος αριθμός είναι το υψηλότερο επίπεδο των πέντε πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, όμως

β) ως ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης καταδεικνύει επιβράδυνση, καθώς αντιστοιχεί σε αύξηση 7,3%, έναντι 8,4% τον Απρίλιο.

Κατά το μάλλον ή ήττον αναλόγως διαμορφώνεται η εικόνα και στις επιμέρους κατηγορίες των δανειοδοτήσεων. Ετσι, για παράδειγμα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 186 εκατ. ευρώ το Μάιο και o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση (Μάιος 2009: 6,9%, Απρίλιος 2009: 7,8%, Δεκέμβριος 2008: 11,5%). Την ίδια ώρα, τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν καθαρή αύξηση κατά 109 εκατ. ευρώ ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 8,4%, έναντι 9,8% τον Απρίλιο του 2009 και 16% τον Δεκέμβριο του 2008.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s