Ηρθαν κι επισήμως τα ατομικά επιτόκια στα τραπεζικά δάνεια

Μπορεί η χθεσινή μέρα να ήταν η πρώτη που εφαρμόσθηκε επισήμως και στην Ελλάδα ο θεσμός των «ατομικών επιτοκίων» στα δάνεια, όμως οι τράπεζες προτίμησαν να μεταθέσουν για αργότερα την μαζική εφαρμογή του νέου μέτρου. Πιλοτικά, πάντως, αρκετές “χορηγήσεις αλά κάρτ” έγιναν, αλλά σε περιορισμένο αριθμό.
«Στην ουσία, καλύτερους όρους δανεισμού πάντα κάναμε και εννοείται ότι στο μέλλον θα κάνουμε πολύ πιο συστηματικά» έλεγαν χθες αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι η νέα πολιτική, στο κομμάτι των χορηγήσεων θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται με πιο μαζικό τρόπο – αν και σε πιλοτικό πάντα επίπεδο – από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά. Ως γνωστόν, με το νέο θεσμό, που πρακτικά τέθηκε σε λειτουργία και στην χώρα μας από χθες, οι τράπεζες είναι σε θέση να δώσουν καλύτερα δάνεια, από πλευράς κόστους, δηλαδή επιτοκίων, στους λεγόμενους «καλούς πελάτες». Ποιοι είναι αυτοί; Οσοι έχουν σχετικά μικρές τραπεζικές υποχρεώσεις, τις οποίες τακτοποιούν κανονικά και βεβαίως τις καλύπτουν απόλυτα με βάση τα ετήσια εισοδήματα τους, όπως αυτά δηλώνονται στην εφορία.
Πηγή άντλησης όλων των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί η «λευκή λίστα» του διατραπεζικού συστήματος «Τειρεσίας», η οποία ήδη λειτουργεί και συγκεντρώνει πληροφορίες, στις οποίες έχουν πρόσβαση όλα ανεξαιρέτως τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, κάθε φορά που κάποιος υποψήφιος πελάτης προσεγγίζει σε ένα γκισέ, ο υπάλληλος μπορεί άμεσα να τον χαρτογραφήσει κι εφόσον κρίνεται «καλός» να του προσφέρει τα προιόντα σε καλύτερες τιμές. Αντιθέτως, για τους λεγόμενους «κακούς πελάτες», δηλαδή όλους εκείνους οι οποίοι καθυστερούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες είναι πολλές (είτε από κάρτες, είτε από δάνεια) και δύσκολα καλύπτονται από τα εισοδήματα, το προσφερόμενο επιτόκιο είναι υψηλότερο από το σύνηθες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s