Ερχεται το τέλος της κρίσης;

Η ελεύθερη πτώση της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει να έχει σταματήσει κι όλα δείχνουν ότι τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης, στο βάθος του τούνελ, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Eurobank Efg, μέσω της διεύθυνσης οικονομικών μελετών και προβλέψεων που εξέδωσε χθες το ένατο τεύχος του «Global Economic & Market Outlook.
Το συμπέρασμα αυτό ισχύει τόσο για την αμερικανική όσο και για την ευρωπαική οικονομία. Οι οικονομολόγοι της Eurobank Efg πιστεύουν πως η αμερικανική οικονομία θα βγει από την ύφεση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ειδικότερα, εκτιμούν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί κατά 2,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2009, θα σταθεροποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα αυξηθεί σταδιακά στο 1,3% το 2010.
Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως οι περισσότεροι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν πρόσφατα σημάδια σταθεροποίησης, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης. Παρ’όλα αυτά, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2009, και η ανάπτυξη το 2010 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,5%.

Τέλος, σε επενδυτικό επίπεδο, οι οικονομολόγοι που συνέταξαν τη μελέτη πιστεύουν ότι η ανάκαμψη του τελευταίου τριμήνου σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου για τα χρηματιστήρια, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία έχουν περάσει. Συνοψίζοντας, σημειώνουν ότι αν και τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα παραμένουν, διατηρούν μια θετική στάση για τις χρηματιστηριακές αγορές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s