H “μοναξιά” του κ.Γ.Παπακωνσταντίνου

Παλαιότερα, οι πτήσεις των Ελλήνων υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών προς τις Βρυξέλλες γίνονταν με κυβερνητικά αεροσκάφη. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να φέρουν την οικονομία στο σημείο που την έφεραν. Τώρα, ο κ.Γ.Παπακωνσταντίνου έχει επιλέξει τις πτήσεις της γραμμής, αλλά τα προβλήματα που «κουβαλά» τον βοηθούν να …απομονώνεται από τους συνεπιβάτες του. Ποιος θα δέχονταν άλλωστε να τα μοιρασθεί μαζί του εθελοντικά;

Ακόμη και οι ευρωπαίοι ομόλογοι του πλέον, αναλαμβάνουν αυτό το έργο, περίπου εξ ανάγκης και γι’ αυτό μάλλον κάνουν τον «κακό» εκ περιτροπής. Προσέξτε: Τον Οκτώβριο, στο πρώτο EcoFin που συμμετείχε ως υπουργός Οικονομικών ο κ.Παπακωνσταντίνου, τον πρώτο ρόλο του κακού έπαιξε κυρίως ο κ.Ζ.Γιούνκερ και το δεύτερο ρόλο οι κ.Χ.Αλμούνια και Ζ.Τρισέ. Το Νοέμβριο, στο δεύτερο EcoFin, τον ρόλο αυτό ανέλαβαν να παίξουν οι κ.Β.Σόιμπλε (Γερμανός) και Β.Μπος (Ολλανδός). Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Το Δεκέμβριο, στο τρίτο, ποιος θα πάρει στις πλάτες του το παιχνίδι; Οποιος κι αν είναι, πάντως, θα έχει μάλλον ευχάριστο έργο για τον ίδιο (αρκεί να έχει και τα σχετικά απωθημένα) κι εξαιρετικά δυσάρεστο για τον Ελληνα υπουργό.

Κι αυτό γιατί, ουσιαστικά, θα του ανακοινώσει ότι η Ελλάδα μπαίνει οριστικά στην αρμοδιότητα του άρθρου 104, παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μετά και τη χθεσινή σχετική πρόταση της Κομισιόν. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι η ελληνική οικονομία τροχιοδρομεί στην αυστηρή επιτήρηση, λόγω υπερβολικού ελλείμματος, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Ο κ.Αλμούνια θα έχει την ευκαιρία, στην ίδια συνεδρίαση, να διαβάσει την έκθεση που θα εκθέτει τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις «αρμόδιες» υπηρεσίες, που από τον Απρίλιο και μετά, δεν τήρησαν καμία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν. Θα είναι κι ένα είδος άτυπης ρεβάνς από εκείνους στην Αθήνα που τον προμήθευαν με στατιστικά στοιχεία – μαιμού, όλον αυτόν τον καιρό, αποσκοπώντας άγνωστο ακριβώς σε τι.

Αυτό θα είναι και το «διαβατήριο», με το οποίο η χώρα μας θα περάσει στο καθεστώς της αυστηρής επιτήρησης του άρθρου 104, παράγραφος 9. Αυτό θα γίνει κάποια στιγμή προς το τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου. Οπως έχει ήδη εξηγηθεί αρκούντως, πρακτικά θα συνεπάγεται ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός εκτέλεσης του προυπολογισμού θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της ΕΕ θα επισκέπτονται ανά τρίμηνο την Αθήνα και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο κ.Σαχινίδης και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα έχουν την ευκαιρία να τους συναντούν συχνότερα για να τα λένε τακτικότερα.

Υπάρχει μάλιστα και μια σκέψη να εγκατασταθεί στην Αθήνα κλιμάκιο της ΕΕ, αλλά αυτή παραείναι αυστηρή τιμωρία και για τους κοινοτικούς και για τους Ελληνες. Τίποτα, όμως, δεν αποκλείεται. Ούτως ή άλλως, από την επομένη κιόλας ο κ.Παπακωνσταντίνου θα έχει το μυαλό του στο τέταρτο EcoFin της καριέρας του ως υπουργού Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σε αυτό του Ιανουαρίου ή το αργότερο αυτό του Φεβρουαρίου, οπότε και θα παρθεί η κομβική απόφαση για την ελληνική οικονομία: Θα της δοθεί και πόση παράταση για την επίτευξη του στόχου που κάνει λόγο για έλλειμμα μικρότερο του 3%;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s