Γιατί οι Γερμανοί «αγάπησαν» ξαφνικά τον ΟΤΕ και τους Ελληνες

«Οι Ελληνες έσωσαν τα αποτελέσματα της Deutsche Telekom». Κρατήστε αυτή τη φράση, μπορεί να αποδειχθεί κλειδί για τις επικείμενες εξελίξεις στον ΟΤΕ. Αναφέρεται σε ρεπορτάζ της έγκυρης Die Welt κι απηχεί την κυρίαρχη άποψη στη Φραγκφούρτη σχετικά με το αν και κατά πόσο αποδεικνύεται επιτυχημένη η τοποθέτηση της DT στην Ελλάδα. Παρά βεβαίως τα όσα κατά καιρούς και περί του αντιθέτου υποστήριξαν, για ευνόητους λόγους οι μάνατζερς του γερμανικού ομίλου, οι οποίοι, τώρα εμφανίζονται να κάνουν στροφή 90 μοιρών. Όταν, για παράδειγμα ο dr T.Hottler, CFO του ομίλου, δηλώνει ότι «οι συνέργειες ΟΤΕ – Deutsche Telekom έρχονται νωρίτερα απ’ ό,τι κι εμείς περιμέναμε, δίνοντας ώθηση στα έσοδα» κάθε άλλο σχόλιο περισσεύει. Ολοι άλλωστε συμφωνούν ότι «η συμμετοχή στον ΟΤΕ, έβγαλε πάλι τα λεφτά της» κι ότι «οι Ελληνες σώζουν τον ισολογισμό της Deutsche Telekom» για το τρίτο τρίμηνο του 2009, όπως γράφει κι η Die Welt.

Και το ερώτημα που ευλόγως τίθεται είναι: Πως εξηγείται το φαινόμενο;

Είναι άγνωστο, αν εξήγηση σε αυτόν τον …καθυστερημένο μήνα του μέλιτος μπορεί να δώσει η Αθήνα και ειδικότερα ο αρμόδιος υφυπουργός κ.Ν.Σηφουνάκης. Πάντως, ενδιαφέρον έχει το ότι εν αντιθέσει με ό,τι υποστήριζε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, σήμερα, ως κυβέρνηση, φαίνεται να κάνει μια στροφή 180 μοιρών, αυτή τη φορά, και να επιλέγει ένα σύστημα «ρόμβου με κλικ στην κορυφή» για να παίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Γερμανούς. Κι όπως είναι ευνόητο, οι τελευταίοι περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν σε τί συνίσταται αυτό το «κλικ».

Από το υπουργείο Υποδομών, πάντως, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχει σχέση με την επαναγορά ενός πακέτου μετοχών του Οργανισμού, όπως έλεγαν το καλοκαίρι, στο πλαίσιο των προεκλογικών «δεσμεύσεων», που προέβλεπαν μεταξύ άλλων:

α) επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον ΟΛΠ,

β) επαναγορά πακέτου μετοχών του ΟΤΕ και

γ) συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Ολυμπιακής.

Οι παραπάνω «δεσμεύσεις», τότε, ήταν δωρεάν, ενώ η υλοποίηση τους σήμερα απαιτούν ρευστό. Όμως, στο υπουργείο Οικονομικών αυτή τη στιγμή δεν περισσεύουν λεφτά, καλά – καλά, για να πληρωθεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου (σσ κυριολεκτικά!). Οπότε όλοι αντιλαμβάνονται που θα κατέληγαν ενδεχόμενα αιτήματα του στιλ: «Ηρθε η ώρα να επιστρέψει ο ΟΤΕ σε ελληνικά χέρια (με το απαραίτητο κόστος)».

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τελικώς, το περίφημο «κλικ» αφορά στην επιλογή του μάνατζερ που θα κληθεί να αντικαταστήσει τον σημερινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ.Π.Βουρλούμη, όταν αποχωρήσει. Οι πληροφορίες που έρχονται από το μέγαρο της λεωφόρου Κηφισίας αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει, το πιθανότερο, τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν λήγει η θητεία Βουρλούμη. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει ως αντάλλαγμα – και θα φροντίσει να το προβάλλει αρκούντως – να έχει λόγο στην επιλογή του CEO, ενώ αυτή τη φορά θα τοποθετήσει πρόεδρο της αρεσκείας της, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία. Και το πιθανότερο είναι ότι οι Γερμανοί δύσκολα θα χαλάσουν το χατήρι της Αθήνας. Ο μήνας του μέλιτος, άλλωστε, απαιτεί θυσίες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s