Αλήθειες και ψέμματα για τα ομόλογα

Ελάχιστα είναι πλέον τα hedge funds τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν κάποιες καλές θέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων. Ούτως ή άλλως, ποτέ δεν ξεπέρασαν σε ποσοστό το 5% του συνόλου των ομολογιακών τοποθετήσεων στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, ο ρόλος τους ήταν δευτερεύων, αν και επειδή οι θέσεις τους ήταν πάντα βραχυπρόθεσμες, αποσκοπούσαν στο γρήγορο κέρδος. Μοιραία, πιέζοντας την αγορά και προκαλώντας αναστάτωση. Εδώ και μερικούς μήνες, όμως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν αποχωρήσει.
Το τελευταίο, που κλείνει – αν δεν την έκλεισε ήδη – την πόρτα, είναι το hedge fund του Γκρέβαν Χάουαρντ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του, με σημαντική κάποτε θέση στην Ελλάδα, την οποία, σταδιακά, «αδειάζει». Εξακολουθεί, πάντως, να έχει μερικά υπόλοιπα ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο του. Αντιθέτως, εδώ και πολύ καιρό, άλλα γνωστά ονόματα του χώρου, είτε έχουν φύγει (Πόλσον), είτε δεν ήλθαν ποτέ (Σόρος).
Οι πληροφορίες λένε ότι ορισμένα από τα τελευταία που έφυγαν, κατευθύνθηκαν στη Γερμανία, όπου κάποιες τελευταίες εκδόσεις κρίθηκαν εξαιρετικά ελκυστικές για τοποθέτηση. Για παράδειγμα, η πίεση που δέχθηκε η ελληνική δευτερογενής αγορά, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, οφείλεται και σε αυτόν τον λόγο. Αν και η σημαντικότερη αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί σε εκείνους που πούλησαν κι αγόρασαν ασφάλεια κινδύνου (CDS). Αλλά αυτά είναι για πολύ μυημένους…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s