ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟ 2012*

Έχουμε πρόβλημα. Η διαπίστωση αφορά τόσο στην ελληνική δημοσιογραφία γενικότερα, όσο και στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ όπου εργάζονται (έντυπα κι ηλεκτρονικά) ειδικότερα. Κι όποιος δεν το βλέπει, πάσχει από νοητική πρεσβυωπία.

Επίσης, έχει πάθει hangover από ιστορίες –όχι και τόσο– βετεράνων του χώρου, οι οποίοι, την ώρα που χάκερς με μπούρκα σπάνε τα ηλεκτρονικά δίχτυα της Τεχεράνης και στέλνουν σε όλο τον κόσμο απαγορευμένες φωτογραφίες και απίστευτα stories από τις συγκρούσεις με τους Φρούρους της Επανάστασης, αυτοί θυμούνται πως «έκλειναν» τα ρεπορτάζ και τις σελίδες τη δεκαετία του ’70 στις 3 και στις 4 τα ξημερώματα. Μετά φτιαγμένοι όλοι από τις ιστορίες των ηρωικών εποχών, πάνε για ύπνο. Και κάπως έτσι χάνεται η επαφή με τις πραγματικές εξελίξεις που παγκοσμίως διαδραματίζονται στο χώρο της ενημέρωσης.

Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι όλα αυτά θα αλλάξουν έως το 2012. Μεταξύ μας, δεν το βλέπω ούτε και μέχρι το 2022. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για το οικονομικό ρεπορτάζ. Αλλά μιας και μου ζητήθηκε να γράψω γι’ αυτό, θα περιορισθώ στα όρια του.

Αν το μάτι μου μπορεί να δει πέρα από τη μύτη μου, πιστεύω ότι και σε δύο χρόνια από σήμερα, τα ρεπορτάζ «του χώρου», θα εξακολουθήσουν, στην πλειοψηφία τους, να γράφονται όπως και σήμερα. Κατά κανόνα, κείμενα μεγάλα («γιατί , προφανώς, δεν είχατε πάλι χρόνο για να γράψετε λίγο», που έλεγε και ο Λέων Καραπαναγιώτης), γι’ αυτό κι από κάποιο σημείο και μετά ανιαρά, με πυκνότητα είδησης συνήθως αραιή. Γι’ αυτό κι αναγνωσιμότητα ανάλογη.

Την ώρα που η εποχή μας μετριέται με στοιχεία και μάλιστα συνεχώς μειούμενα (από το SMS στο Twiter), εμείς – είμαι σίγουρος ότι – και το 2012 θα εξακολουθούμε, να ζητάμε «λέξεις». Και μην μου πει κανείς ότι «και ο Guardian έχει πολλές», γιατί κι αυτός κι ακόμα χειρότερα ο Indepentent, που είναι το άλλο σύνηθες παράδειγμα, από κυκλοφορίες πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Με μια διαφορά. Εκεί έχουν αρχίσει να ψάχνονται. Εμείς εδώ;

* Αυτό το κείμενο περιλαμβάνεται στο <> που ετοίμασε κι επιμελήθηκε ο Στάθης Χαικάλης

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s